Wegens verbouwingen gesloten

Het Gruuthusemuseum verstopt zich al een jaar achter stellingen en doeken. Wanneer die zullen verdwijnen, zal het gebouw terug in al zijn glorie stralen in het centrum van Brugge. Maar voorlopig is het museum nog een grote werf, zoals je op onze Flickr-pagina hier kan volgen.

17251880751_385daa1fdb_o

De collectie van het Gruuthusemuseum is tijdens de restauratiewerken op andere plaatsen ondergebracht. Enkele stukken vinden tijdelijk onderdak in andere musea. Bijzondere vermelding verdient de tentoonstelling “Passé Composé” in het Gezellemuseum die nog tot 24 april 2016 te bezoeken is.

Maar voor de meeste objecten is het wachten tot het voorjaar van 2018 vooraleer ze weer te zien zullen zijn. Dan opent het vernieuwde Gruuthusemuseum zijn deuren als museum over de geschiedenis van de stad Brugge.

16393272158_56dc653731_o

Een virtueel museum
In afwachting daarvan is er de reeks ‘Brugge in 100 objecten’ in het Brugsch Handelsblad en deze blog, een virtueel museum. Aan de hand van 100 objecten duiken we gedurende twee jaar in de Brugse geschiedenis. Elke vrijdag stellen we u één object voor, vrolijk voor- en achteruit springend door de eeuwen heen (‘Kere ke were!’). Geen chronologie dus, maar elke week een verrassing.

Dit museum is ook in een andere zin virtueel. De objecten die je hier zal ontdekken, komen niet enkel uit de collectie van het Gruuthusemuseum. We putten ook uit de collecties van het Groeningemuseum, het Sint-Janshospitaal, de Openbare Bibliotheek, het Stadsarchief, kerken, kloosters en andere erfgoedbewaarders. Eén ding hebben die collecties wel gemeen: ze worden alle bewaard op Brugs grondgebied. Maar niet alle objecten die we hier presenteren zullen dus in het nieuwe Gruuthusemuseum te zien zijn. Sommige zal je elders in de stad ontdekken. Andere zullen een beetje verborgen blijven.
Een geschiedenis van Brugge
De geschiedenis van Brugge kan ook in 101 objecten verteld worden. Of in 1000. Of in 2500. We schrijven hier geen canon. De Brugse geschiedenis op z’n breedst: van de vroegste bewoning tot vandaag, op cultureel, economisch, politiek en religieus vlak, beleefd door de Bruggeling in de straat en op de troon – daarvan willen we jou een staalkaart geven. Prikkelt dit om zelf een lijst samen te stellen? Wij horen het graag via het reactiekadertje hieronder.

Op 11 maart 2016 beginnen we er aan. Welkom op een reis langs enkele klassiekers en vele verborgen parels!

SB_150414_029

 

Meer objecten en verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *