Nico Blontrock over ‘Brugge in 100 objecten’

Wij gaan er twee weken tussenuit, dus even geen nieuwe objecten op deze blog.  We vroegen aan Nico Blontrock, notoir Bruggeling, een reactie op het project ‘Brugge in 100 objecten’. Zijn antwoord leest u hieronder. Negentien objecten zijn al verschenen, object 20 kan u ontdekken op 5 augustus. Graag tot dan!

Een  tijd terug werd ik gevraagd om mee te helpen denken over 100 items die ergens “iets” met Brugge hebben. Bedoeling was die dan wekelijks voor te stellen op deze blog, als een soort virtueel museum én in het Brugsch Handelsblad. In afwachting van de heropening van het Gruuthusemuseum. Ik heb met veel plezier mee nagedacht over die honderd en herinner me een wat rumoerige bijeenkomst samen met anderen die ook om hun mening was gevraagd. Je kent dat, iedereen is dan de mening toegedaan dat zijn favoriet er zeker bij moet. Wat niet kan, natuurlijk. Maar goed, we zijn er uit geraakt en ik moet eerlijk bekennen dat ik telkens met véél plezier week na week lees wat wordt aangevuld op de blog.

En ik ben niet de enige. Wie een beetje thuis is op sociale media ontdekt al gauw dat velen de copy and paste-manier-van-werken onder de knie hebben. Je ziet her en der items opduiken – al dan niet met bronvermelding – uit de blog. Ook bij mensen die anders niks met (Brugse) geschiedenis hebben. En of dat erg is? Neen hoor, het gaat uiteindelijk om gemeenschappelijk erfgoed. En om de liefde voor die unieke stad die Brugge toch wel is! Want zou er geen mens van wakker liggen, zou dit natuurlijk niet gebeuren ook.

Gruuthuse heropent in 2018, als alles vlotjes blijft verlopen bij de restauratie en de renovatie. En weet je, stiekem hoop ik eigenlijk dat deze blog dan niet verdwijnt. Neen, de blog mag niet verdwijnen. De blog is zo boeiend, je leert er zoveel bij of je frist je geheugen gewoon nog eens goed op. Deze blog zou gewoon moeten doorleven, ook na dat voorjaar in 2018. Al zal de titel dan wel moeten veranderen…Wat dacht je van Brugge in 1000 objecten, als nieuwe doelstelling? Dan zijn we sowieso nog een tijdje bezig. Invullen kan geen probleem zijn. Er zouden nog meer unieke kijkjes op het verleden van Brugge worden gepubliceerd. Zoals hier eerder werd neergepend: vrolijk voor- en achteruit springend door de eeuwen heen. Het leuke is dat je elke vrijdag weer wordt verrast maar tegelijk ook uitkijkt naar wat komt. Dat gevoel heb ik toch. ’t Is intussen een vast stramien geworden: op vrijdag een kijkje nemen op ‘Brugge in 100 objecten’.

Voor alle duidelijkheid : niet alles wat wordt getoond op de blog komt uit de Gruuthusecollectie. En wie vraagt naar mijn favoriete item, wel da’s een moeilijk iets. Daar heb ik een probleem en wil ik eigenlijk niet kiezen. En ik beken: ik lees niet alleen met veel belangstelling de teksten op de blog maar bekijk met veel plezier ook de afbeeldingen. Die vullen de tekstuele invulling mooi aan. Altijd graag prentjes gezien. Ik wens iedereen hier nog veel leesplezier en vooral: maak deze blog verder wijd en zijd bekend. Hij verdient het.

Meer objecten en verhalen

1 gedacht over Nico Blontrock over ‘Brugge in 100 objecten’

  1. koenvanloo schreef:

    Ik ga volledig akkoord met Nico. Ik kijk ook telkens uit naar de pareltjes van posts op deze blog. Wat mij betreft is het vooral nieuwe fijne dingen ontdekken en voorlopig weinig opfrissing.

    De suggestie om er direct al een 1000 objecten blog van te maken kan ik alleen maar ondersteunen.

    We blijven er alvast van genieten! Genieten jullie nu ook maar even van een welverdiend zomerverlof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *