Wees eens toerist in eigen stad

Wij zijn er even tussenuit. Deze week dus geen nieuw object op de blog.  We vroegen aan Lore Mechelaere, deelnemer van Hack The City (een denktank van Brugse jongeren), een reactie op het project ‘Brugge in 100 objecten’. Haar antwoord leest u hieronder. Negentien objecten zijn al verschenen, object 20 kan u volgende week op 5 augustus ontdekken. Graag tot dan!

Als een van de deelnemers van Hack The City werd mij gevraagd om even de blog ‘Brugge in 100 objecten’ onder de loep te nemen. Op de blog worden tal van boeiende anekdotes aangeboden over de historie van Brugge. Hiermee zet het Bruggemuseum niet alleen zijn collectie in de kijker, het geeft ons ook de kans om online kennis te maken met de historie van onze stad. En op die manier een breder publiek te bereiken.

Maar wat mij opvalt is dat vele Brugse jongeren niet meer vertrouwd zijn met de historie van hun stad. Museumbezoeken worden te vaak aanzien als een verplichting binnen schoolverband en te weinig als een kans om bij te leren over ons verleden en de snel evoluerende cultuur. Het is ook opmerkelijk dat we op de schoolbanken leren over de Vlaamse Primitieven maar de moeite niet zouden doen om in het echt te gaan ervaren wat voor een impact zo’n werk heeft. Dit is volgens mij een gevolg van de digitalisering van kunstobjecten.

Een blog zoals deze speelt in op de hedendaagse ontwikkelingen en laat ons op een aangename manier kennismaken met het verleden van onze stad maar het is niet genoeg om jongeren opnieuw naar musea te trekken. Onze generatie is opgegroeid met digitale beelden en heeft nood aan echte beelden die we voor onze neus kunnen ervaren. Die ons verwonderen en aanzetten om ons culturele verleden te doorgronden. Dat we best trots mogen zijn op onze stad, bewijzen de jaarlijkse 1 miljoen toeristen. Maar wat we nog nodig hebben is dat kleine duwtje om daadwerkelijk tot actie over te gaan en toerist te gaan spelen in eigen stad.

Meer objecten en verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *