De lp’s van Willy Lustenhouwer

Brugge en Willy Lustenhouwer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘Ziejje van Brugge, zet je vanachtere’…: dat kent iedereen en het aanstekelijke accordeondeuntje bij die woorden zet zich onvermijdelijk vast in je geheugen. Of de Brugse volksfiguren Malviene, Zirromtje, Warten…: heerlijk herkenbaar én bovendien op en top Brugs!

Schoenmaker, blijf NIET bij uw leest!

Nochtans zag de toekomst van de jonge Willy Lapouter uit Sint-Andries er heel anders uit. Als derde zoon van het koppel Lapouter-Dujardin, geboren op 20 oktober 1920, gaat hij in de leer om schoenmaker te worden. Hij slaagt met vlag en wimpel maar al gauw lonkt het toneel en het orkest van Xavier Geerolf. Willy speelt er banjo, mandoline en vooral xylofoon.

Na enige tijd praat hij de nummers aan elkaar en niet lang daarna wordt hij de vaste conferencier die tussen de muzikale nummers optreedt. Hij schrijft ondertussen zelf liedjesteksten, sketches en monologen. Het duurt niet lang voor hij wordt opgemerkt door Lucien Delbarre, de toenmalig producer van Radio Kortijk, voorloper van Radio 1 West-Vlaanderen.

Lachen is gezond!

Lustenjhouwer Benny proot

Foto Benny Proot

Willy Lustenhouwer, zoals hij zichzelf ondertussen laat aankondigen, gaat in opdracht van de radio met Delbarre alle parochiezalen van West-Vlaanderen langs voor het wekelijkse programma ‘Lachen is gezond’. Disten Pulle en Kwibus Klets (voel j’em?) zorgen voor overvolle zalen en opvallend lege straten.

Ondertussen brengt Willy zijn eerste grammofoonplaten uit. Hij kiest er snel voor om zijn liedjes in het Brugs te zingen, want zijn eerste, Nederlandstalige album ‘Jozefien’ is niet zo’n succes. Het nu overbekende ‘Ziejje van Brugge’ (1955), gezongen in het Brugse dialect, en de ‘Kus-Kus Polka’ zijn  de start van zijn zangcarrière. Hij schrijft zelf meer dan 600 liedjes, die steevast op muziek worden gezet door zijn goede vriend, de accordeonist Roger Danneels.

Begin jaren 1960 maakt hij de overstap naar de televisie. Lustenhouwer presenteert op het NIR (de voorloper van de VRT) het populaire spelprogramma ‘Waag je kans’ en later ook ‘Een tegen allen’. Verder treedt hij aan in de programma’s ‘Hartenwens’, ‘Boemerang’, ‘Binnen & Buiten’, dat hij ook zelf samenstelt, en zelfs ‘Spel zonder Grenzen’. Willy werkt met ongeveer iedereen in het vak in Vlaanderen en België: Adamo, Tony Corsari, Leo Martin (van Gaston en Leo) en natuurlijk de producer Al Van Dam.

willy met roger danneels en al van dam

Een zoveelste succesalbum wordt gevierd, vlnr: Roger Danneels, Willy Lustenhouwer en Al Van Dam

Als acteur speelt Willy de rol van dienstbode Lapouter (jawel, zijn officiële naam) in de serie ‘De vorstinnen van Brugge’ (1972). Tegelijk heeft Willy ook een reisbureau in de Philipstockstraat dat veel van zijn tijd en beschikbaarheid vraagt. Daarom besluit hij zijn tv-werk en de vele optredens in Vlaanderen terug te schroeven. Als afscheid geeft hij een onemanshow, die zo’n succes wordt dat er nog negen andere volgen…

Voor de Brugse stadsradio VBRO presenteert Lustenhouwer het verzoekprogramma ‘Groetjes uit Brugge’. Als omroeper / thuisverslaggever van Club Brugge is hij natuurlijk ook een graag geziene figuur. De liefde voor De Club zorgt ook voor twee lp’s met Club als onderwerp en verschillende Brugse zangers en muzikanten in ”t Koor van achter d’Holletorre’. Benny Scott is een van de koorleden. Hij kiest in Lustenhouwers voetsporen voor het Brugs als zangtaal nadat hij in 1981 een hit scoort met ‘K en Brugge in men herte’. Ook Guido Depraeteres typetje Baziel is schatplichtig aan Lustenhouwers kleurrijke volksfiguren.

Verzamelen

In  1987 geeft Lustenhouwer ‘De geschiedenis van het café-chantant: met 249 café-chantant liedjes uit oma’s tijd’ uit, waarin hij zijn interesse voor het Brugse dialect en het volkse lied combineert. 402_001Daarvoor bezoekt hij rusthuizen en registreert meer dan tweehonderd oude volksliedjes bij de bejaarde bewoners.

Net zoals Guido Gezelle een woordentas bijeen schrijft, legt Lusthouwer een kaartenbestand aan van duizenden Brugse dialectwoorden en -uitdrukkingen, met de bedoeling dit alles in een Brugs woordenboek uit te geven. Dat iedere parochie, zelfs in de binnenstad, een variante spreekt van het Brugs, ontgaat hem niet. Sint-Gillis, Sint-Anna en Sint-Jozef klinken letterlijk anders. Door gezondheidsproblemen kan hij dit project niet meer voltooien. Onder redactie van Koen De Brabander komt de uitgave er toch in 2014, met als titel ‘Brugs is oltied schoane : Brugse uitdrukkingen en gezegden’Willy Lapouter overlijdt op 13 juni 1994 en lag een tijd begraven op het kerkhof van Ver-Assebroek. Zijn weduwe besluit later om hem alsnog te laten cremeren.  

Met het Museum voor Volkskunde en de molens op de vesten heeft Lustenhouwer een speciale band: ‘De vorstinnen van Brugge’ is er gedeeltelijk opgenomen en hij kan er de kleurrijke figuren uit de Sint-Annabuurt observeren. Zijn album ‘Moppen an d’n dis’ is er geënsceneerd en volledig opgenomen. (Overigens: Wie wil, kan vandaag nog steeds een drankje nuttigen in het gezellige café van het Volkskundemuseum.)

Meer weten?

De volledige discografie, de dvd-reeks ‘Het beste van Willy Lustenhouwer’ (2004-2009) en heel wat publicaties van en over Willy Lustenhouwer zijn terug te vinden in de Openbare Bibliotheek Brugge. Ook het Stadsarchief Brugge en het Volkskundemuseum hebben materiaal over deze unieke Brugse zanger.

 

 

Meer objecten en verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *