Brugge in 100 – en meer – objecten

Deze website is gloednieuw en toch staan er al 100 berichten op. Je vindt hier het hele archief van de reeks ‘Brugge in 100 objecten’ die opgestart werd in de aanloop naar de heropening van het Gruuthusemuseum. Van 11 maart 2016 tot 2 maart 2018 stelden we wekelijks een object in de kijker dat een stukje geschiedenis van Brugge vertelt. Al deze objecten hebben één ding gemeen: ze worden op Brugs grondgebied bewaard.

Van de prehistorie tot eergisteren

Om de lijst van 100 objecten samen te stellen, werd een oproep gelanceerd onder alle Brugse erfgoedbewaarders. Iedereen mocht één of meer objecten nomineren. Uit de 178 inzendingen van 33 inzenders distilleerde een ‘comité van wijzen’ de definitieve lijst. De schedel van de Brugse beer vormt de opener,  het portret van Lodewijk van Gruuthuse sluit de lijst af. Alle objecten samen overspannen een periode van de prehistorie tot eergisteren. Ze vertellen verhalen over het dagelijkse leven, over een bloeiende of een slabakkende economie, over een (te) vurig prekende monnik en de devote, kleine man, over muziek en literatuur, over het toerisme, de zeehaven en zoveel meer.

Wekelijks verscheen een kort stukje over een object in het Brugsch Handelsblad. Op de blog Brugge in 100 objecten kon je terecht voor meer informatie en beeldmateriaal. Velen vonden de weg naar de blog: er passeerden meer dan 23.000 individuele bezoekers die gemiddeld twee blogposts lazen. Al deze objecten en verhalen kan je nu via deze website (her)ontdekken.

Wandtapijt ‘De ouderdom’ uit de reeks Gombaut en Macée, coll. Gruuthusemuseum Brugge, foto: Dominique Provost

Stem op jouw favoriete object

Naar aanleiding van Erfgoeddag organiseren we de verkiezing van het populairste object uit de reeks.

Welk object heeft jou het meest geraakt of geïntrigeerd? Stem voor jouw favoriet via erfgoedbrugge.be. Dat kan tot en met 30 maart 2018. Op Erfgoeddag (21 en 22 april 2018) zetten we de top 10 in de kijker in het centraal infopunt in het Brugse Rijksarchief.

Aftellen met oude verhalen en actueel nieuws

Met die 100 objecten is het verhaal van Brugge natuurlijk nog lang niet helemaal verteld! In de aanloop naar de opening van het nieuwe Gruuthusemuseum starten we een nieuwe (deze) blog om je kijk op Brugge te verrijken. Onder ‘Gruuthuse vernieuwt’ lees je alles over de voortgang van de werken in en om het Gruuthusepaleis, over de activiteiten in het nieuwe museum, enzovoort. Het luik  ‘100 objecten’ vullen we voortaan maandelijks aan met een object dat een plaats zal krijgen in het Gruuthusemuseum. Ook deze objecten zullen weer heel wat verhalen vertellen over Brugge en haar bewoners. Neem dus – in afwachting van een echt bezoek aan het Gruuthusemuseum – geregeld een kijkje op deze pagina.

Glasraam Sint-Lodewijkscollege

Meer objecten en verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *