Gruuthuse in galant gezelschap – een voorproevertje

In afwachting van de heropening van het Gruuthusemuseum zijn objecten uit de Gruuthusecollectie even te gast in het Arentshuis. De tentoonstelling ‘Gruuthuse in galant gezelschap’ belicht de leefcultuur van de Brugse upperclass in de 18de eeuw. Objecten uit de Gruuthusecollectie worden er gecombineerd met schilderijen, aquarellen en tekeningen uit het Groeningemuseum.

In de eerste zaal steek je ook meer op over de verwantschap van de Gruuthuse- en de Arentssite via een korte film. Gravures, archiefdocumenten en foto’s schetsen de evolutie van beide sites, van woonhuis tot museum.

18de-eeuws moois uit de Gruuthusecollectie, foto: Cel fotografie Stad Brugge

Voorsmaakje van de nieuwe museumopstelling

In het vernieuwde Gruuthusemuseum zullen objecten voortaan ook in dialoog gaan met schilderijen uit de Groeningecollectie. De ene keer vullen beide elkaar aan en creëren een totaalbeeld van een bepaalde tijdsperiode. In andere zalen versterken ze elkaar eerder informatief.

Een museum of tentoonstelling moet de bezoeker voldoende informatie aanbieden. Of beter gezegd: de kans geven zoveel informatie te putten als deze persoon wil, op een manier die hem/haar het meest bevalt. ‘Gruuthuse in galant gezelschap’ probeert op dat vlak een aantal zaken uit.

Zo vind je bij het schilderij ‘Het vieruurtje’ een kijkwijzer. Deze fiche op A3-formaat zoomt in op een aantal details uit het schilderij en vertelt zo meer over de familie die op het schilderij figureert: Wat zijn ze aan het doen? Met welke objecten is hun interieur ingericht? Fervente museumbezoekers hebben dergelijke kijkwijzers ongetwijfeld al aangetroffen in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Korte film over de geschiedenis van de Gruuthuse- en de Arentssite, foto: Cel fotografie Stad Brugge

Meer beleving

Bij de tentoongestelde objecten hangen de klassieke museumlabels. Wie meer wil weten over de objecten kan nu via een app – of via tablets die ter beschikking zijn aan de kassa – de website galantgruuthuse.be raadplegen. Op die website is over elk object meer informatie te vinden.

In ‘Gruuthuse in galant gezelschap’ zijn telkens een beperkt aantal aquarellen uit grotere reeksen opgenomen. Een noodzakelijke ingreep: aquarellen verkleuren immers als ze te lang in het licht hangen. Bladerboeken op een tablet geven je toch de kans telkens de volledige reeks te doorbladeren.

Als finishing touch weerklinkt in de tentoonstelling om de vijf minuten een streepje 18de-eeuwse kamermuziek. De partituur van componist Pleyel in de vitrine is dus ook in uitvoering te horen. Zo flitst niet alleen het krakende parket, maar ook de muziek je even naar de 18de eeuw.

Feedback welkom!

Heb je de tentoonstelling nog niet gezien? Je kan nog gaan kijken tot 26 augustus 2018. Wel al geweest en heb je commentaar of suggesties? Laat het ons weten!

Meer over de vernieuwing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *