Massale belangstelling voor het opendeurweekend

Op 3 en 4 februari 2018 zwaaiden de deuren van het Gruuthusepaleis uitzonderlijk open voor het publiek. Na meer dan drie lange jaren van restaureren kon iedereen de gedane werken inspecteren en dwalen door het nu nog lege gebouw. Al was het eerder ‘schuifelen’ …. Want, samen met burgemeester Landuyt, stapten in totaal maar liefst 5.500 nieuwsgierigen de drempel over.

De bezoekers konden volop de schoonheid van het gebouw ervaren en het vakmanschap van de restaurateurs bewonderen. De minutieus herstelde luiken en glasramen en het gereinigde plafond in de hal sprongen alvast in het oog. Voor het eerst werd ook de kleurrijke Delacenseriezolder opengesteld voor publiek. Medewerkers stonden klaar om uitleg te geven over de meer verborgen restauratiewerken én over de komende restauratie van de bidkapel.

Een blik vanuit de bidkapel in de eveneens net gerestaureerde O.L.V.-kerk, foto: Cel fotografie Stad Brugge

Ogen en oren te kort

Er was véél volk, maar er was dan ook veel te beleven tijdens het openingsweekend.

We toonden niet alleen het verleden, bezoekers kregen ook een blik op de toekomst van het Gruuthusemuseum. Met computerbeelden gaven we al een idee van het uitzicht en de innovatieve presentatie van het nieuwe museum.

Mensen met ideeën voor de inrichting van een museumzaal konden op een maquette met miniatuurobjecten schuiven en puzzelen. Nog meer creativiteit was welkom bij het schilderen van een glasraamontwerp voor het beroemde kleinste raampje van Brugge.

Een professionele verteller hield de bezoekers in de ban met verhalen over de bekendste bewoner van het stadspaleis, Lodewijk van Gruuthuse.

Een glasraam ontwerpen…: jong geleerd is oud gedaan!, foto: Cel fotografie Stad Brugge

Ook welkom rondom het Gruuthusepaleis

In het nabijgelegen Arentshuis was (en is) een deeltje van de Gruuthusecollectie te zien in de tentoonstelling ‘Gruuthuse in galant gezelschap’. Speciaal voor het weekend gebeurde dit bij het genot van een kopje thee en een streepje muziek.

Wie vragen had over het nieuwe onthaalpaviljoen kon deze ter plekke stellen aan de architect. Hij ontvouwde meteen ook de plannen voor het Gruuthuseplein. Daarover meer in een volgende blogpost!

Een plek om steeds terug te komen

Ondertussen namen heel wat bezoekers de gelegenheid om hun ideeën voor het plein te droppen in de voorziene bus. Wij onthouden alvast de suggesties om er een gezellig terras van te maken, met leuke marktjes en muziekoptredens. Eén ding is zeker: het Gruuthuseplein moet een plek worden waar Bruggelingen en bezoekers graag vertoeven!

Het gerestaureerde Gruuthusepaleis: velen zijn nieuwsgierig! Foto: Cel fotografie Stad Brugge

Het opendeurweekend gemist of honger naar meer? We zien jullie graag terug op ons volgende evenement in september 2018!

Meer over de vernieuwing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *