Weer werf

Het was even stil in en om het Gruuthusepaleis. Vanaf 18 juni komt daar verandering in. De architecten en de aannemer staan klaar om de werf weer op te starten. De laatste rechte lijn naar het vernieuwde Gruuthusemuseum is ingezet.

Het is de firma Monument Vandekerckhove nv die de plannen van noAarchitecten op de Gruuthusesite zal uitvoeren. De werken omvatten twee grote onderdelen, in en rondom het paleis.

Museum in opbouw

Na alle restauratiewerken wordt het Gruuthusepaleis nu museumklaar gemaakt. Daarbij zijn er nog heel wat zaken op het lijstje af te vinken.

Er staan nog enkele bouwkundige ingrepen op het programma om extra vluchtwegen te creëren, de brandveiligheid te verhogen en de bezoekers vlot door het museum te leiden. De elektriciteit en de beveiliging worden volledig vernieuwd. Specialisten werken aan de restauratie van de bidkapel (hierover later meer). De muren krijgen een nieuwe kleur. En wanneer dit alles achter de rug is, volgt uiteraard de eigenlijke museuminrichting en krijgt de collectie weer haar plaats in het museum.

Een ontwerp voor de zaal met de kantcollectie. Beeld: noAarchitecten

Werken op de site

Meer zichtbaar voor wie langs het Gruuthusepaleis wandelt, zullen de werken op de site zijn. Ook daar heeft de aannemer nog een hele kluif aan. Doel van deze werken: de bezoeker een kwalitatief onthaal bieden en een plein creëren waar het aangenaam toeven is.

Het voormalige Steenmuseum (dat is het gebouw aan de straatzijde) krijgt opnieuw een publieksfunctie. Op het gelijkvloers komen twee educatieve ruimtes en sanitair, op de eerste verdieping personeelsruimtes.

Het plein tussen het Steenmuseum en het Gruuthusepaleis wordt heraangelegd. Daarbij zal de aannemer zoveel mogelijk de huidige kasseien herbruiken. Ze worden zo danig bewerkt en geplaatst dat het plein voor iedereen makkelijk toegankelijk zal zijn.

Letterlijk het meest in het oog springend is wel de bouw van het onthaalpaviljoen tussen het Gruuthusepaleis en de O.L.V.-kerk. Daar zullen bezoekers hun ticket kunnen kopen voor een bezoek aan Gruuthuse en/of de kerk. Op de tentoonstelling ‘Gruuthuse in galant gezelschap’, nog tot 26 augustus in het Arentshuis, kan je op een maquette zien waar het paviljoen precies komt.

Klaar… Start!

Nog heel wat werk voor de boeg dus. Tijdens de eerste fase, van juni tot augustus 2018, zal de aannemer vooral afbraakwerken uitvoeren in het voormalige Steenmuseum en op het museumplein. Daarna kan er opgebouwd en ingericht worden om eind mei 2019 de deuren van het Gruuthusepaleis weer te laten opzwaaien. Het aftellen is begonnen.

Plan voor de werken op de Gruuthusesite. Beeld: noAarchitecten

Meer over de vernieuwing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *