Stenen komen, stenen gaan

We kondigden in het vorige bericht aan dat het niet stil zou blijven in en om het Gruuthusepaleis. Wie er de voorbije weken passeerde, weet dat we woord hebben gehouden. Vanaf week één hield de aannemer drilboor en slijpschijf in de aanslag voor werken in het voormalige Steenmuseum.

Van museum tot depot

Het Steenmuseum is het gebouw aan de straatkant van de Gruuthusesite. Het werd afgewerkt in 1910 naar een ontwerp van Louis Delacenserie, de stadsarchitect die het Gruuthusepaleis restaureerde. Het gebouw heeft allerlei functies gehad.

Aanvankelijk konden bezoekers er delen uit de collectie van het Oudheidkundig Genootschap bekijken. Op oude prentbriefkaarten sieren stenen bouwfragmenten, wrijfprenten en smeedwerk de muren en de omgeving van het gebouw. In recenter tijden hebben de Vrienden van Musea Brugge er een café uitgebaat. De laatste jaren deden de ruimtes voornamelijk dienst als depot. De objecten en de bouwfragmenten zijn nu elders ondergebracht.

Detail uit een familieportret voor het Steenmuseum in 1938. Aan de buitenmuren hangen stenen grafplaten. Foto: A. Brusselle, Beeldbank Brugge /coll. Stadsarchief Brugge

Eén van de zalen op het gelijkvloers van het Steenmuseum in 1930. Naast steensculptuur zijn op de rechterwand wrijfprenten op te merken. Links achteraan hangt waarschijnlijk een kopie van een grafschildering. Foto: A. Brusselle, Beeldbank Brugge / coll. Stadsarchief Brugge

Van depot tot publieksruimte

Vanaf 2019 krijgt het gelijkvloers van het Steenmuseum weer een publieke functie. Er komen twee educatieve ruimtes waar activiteiten voor jong en oud zullen plaatsvinden. Om de ruimtes luchtiger te maken en meer aansluiting te geven bij de rest van de site, komen er ramen aan de kant van het binnenplein. Zo krijgt het gebouw een meer open karakter. De vloeren op het gelijkvloers hadden dringend nood aan een opknapbeurt en worden volledig vernieuwd.

In de korte vleugel die haaks op de straat staat, komt in de kelder een nieuwe stookplaats. Op het gelijkvloers komt het sanitair voor de bezoekers. Een nieuwe deuropening die uitgeeft op het te bouwen onthaalpaviljoen, zorgt voor een directe toegang en maakt het gebouw toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Meer over de vernieuwing

6 gedachten over Stenen komen, stenen gaan

 1. Mia Lingier schreef:

  Hoeveel bezoekers kan het museum aan per uurblok ? ?

 2. Tinck Frederik schreef:

  Ziet er veelbelovend uit
  Pracht van een project@

 3. Karel Platteau schreef:

  Stééngoed, beste Gruuthusemedewerkers ! Goed doordacht en slim opgezet.
  Doe zo voort. Jullie creëren een museum mét toekomst. Over het verleden.

 4. Wilfried Kimpe schreef:

  Als liefhebber van stenen vond ik het toch boeiend om ontdekkingen te doen in dit ‘tastbaar’ patrimonium.
  Blijkbaar té romantisch old-style? Nu alles op depot = voor onbepaalde tijden(eeuwig) uit het zicht.

  1. Bruggemuseum schreef:

   In het vernieuwde Gruuthusemuseum zullen op het gelijkvloers onder andere ook stenen bouwfragmenten te zien zijn. De collectie verdwijnt dus niet volledig uit het zicht.

 5. Ann M. Lambert schreef:

  Toch boeiend hoe de positieve reacties vooral van niet-Bruggelingen komen. Voor de meeste Bruggelingen is dit project veel te ingrijpend, de ‘ziel van Brugge’ gaat compleet verloren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *